Autoritetet në Britani kanë pranuar se qindra azilkërkues të mitur shqiptarë janë zhdukur nga hotelet ku ishin strehuar. Kjo ka rritur kritikat nga ekspertët, që kërkojnë më shumë përgjegjësi për këtë çështje.Një ministër britanik tha se fëmijët shqiptarë janë të shquar mes të rinjve emigrantë që janë zhdukur nga bujtinat dhe hotelet e drejtuara nga Home Office – ekuivalent me Ministrinë e Brendshme.

Ministri i Emigracionit, Robert Jenrick, u tha deputetëve se nga 4,600 fëmijë azilkërkues që kishin mbërritur në Mbretërinë e Bashkuar (MB) që nga viti 2021, 440 ishin zhdukur dhe vetëm rreth gjysma ishin kthyer.

Nënsekretari parlamentar i Shtetit në Home Office, Simon Murray, tha se nga rreth 200 fëmijë emigrantë të zhdukur, shumica ishin shqiptarë. “Nga 200, 88 për qind janë shtetas shqiptarë,” tha Murray të hënën.

Andi Hoxhaj, një lektor në Londër tha se Britania e Madhe nuk ka bërë asgjë për të mbrojtur më të rrezikuarit, veçanërisht të rinjtë shqiptarë, të cilët janë një nga grupet më të cenueshme ndaj trafikimit.

“Të rinjtë shqiptarë janë ndër grupet demografike më të cenueshme për trafikimin e fëmijëve, dhe retorika e qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar dhe mjedisi i përgjithshëm armiqësor ndaj migrantëve, si dhe refuzimi i saj për të pranuar rrezikun që ata mund të përballen nëse kthehen përsëri në Shqipëri, kanë rezultuar në një numër të konsiderueshëm. të fëmijëve të humbur që tani po shfrytëzohen nga trafikantët dhe rrjetet e krimit të organizuar,” tha ai për BIRN.

Altin Hazizaj, i cili drejton një organizatë që fokusohet në të drejtat e fëmijëve në Tiranë, theksoi gjithashtu shqetësimet lidhur me këtë çështje.

“Këto fakte ngrenë një pyetje shumë serioze mbi aftësinë e qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar për të mbrojtur fëmijët. E drejta ndërkombëtare kërkon nga MB të mbrojë fëmijët e pashoqëruar njësoj si fëmijët britanikë. Kjo na bën që të pyesim veten nëse kjo mungesë kujdesi dhe përgjegjësie vjen nga fakti se ata janë kryesisht fëmijë shqiptarë…” tha Hazizaj për BIRN.

BIRN pyeti qeverinë shqiptare për këtë çështje, por nuk mori përgjigje deri në momentin e botimit.

Shqipëria dhe Britania e Madhe në dhjetor të vitit të kaluar ranë dakord të bashkojnë forcat përmes një task force për të luftuar krimin dhe migracionin ilegal.

Por më 16 janar, Shqipëria i dërgoi një “notë proteste” ambasadorit britanik në Tiranë për komentet e bëra nga një ministër britanik ndaj emigrantëve shqiptarë në Britaninë e Madhe.

Në një video të publikuar në Twitter, Ministri i Shtetit i Mbretërisë së Bashkuar Robert Jenrick shihet duke vizituar një qendër largimi të imigracionit dhe duke thënë: “Kam takuar stafin fantastik që po punon 24 orë për të gjetur shqiptarët, për t’i arrestuar, për t’i futur në autobuzë, për t’i çuar në aeroport dhe për t’i kthyer në Tiranë”.

Të dy vendet thanë se po të punojnë së bashku në luftën kundër krimit të organizuar dhe emigracionit të paligjshëm nëpërmjet zbatimit të shpejtë të një marrëveshjeje ripranimi midis dy vendeve.

Rreth 15,000 shqiptarë kanë kaluar Kanalin Anglez, që ndan Francën nga Britania e Madhe, që nga fillimi i vitit të kaluar, nga gjithsej 44,000 emigrantë të paligjshëm.

Në MB, qeveria e Rishi Sunak është nën presion për të bërë më shumë për të trajtuar migrimin e paligjshëm dhe krimin e organizuar.

Mbretëria e Bashkuar premtoi të ndihmojë Shqipërinë për të mbrojtur më mirë viktimat e trafikimit të qenieve njerëzore dhe për të ofruar mundësi më të mira për të rinjtë nëpërmjet ndërtimit të aftësive.

Nuk dihet se çfarë e shkaktoi valën e fundit të emigrimit të shqiptarëve në Britani, ku u përfshi një numër habitës kryesisht i të rinjve. Duke qenë se Shqipëria ka një popullsi të meshkujve prej 508,000 personash, që i përkasin moshës 14-40 vjeç, dhe rreth 15,000 prej tyre tashmë e kanë kaluar Kanalin, do të thotë se pothuajse 1 në çdo 30 djem të rinj janë nisur për në Britani.


Marr nga Balkan Insight, shkruar nga: Fjori Sinoruka, Tirana, BIRN 25 Janar 2023, 13:17

https://balkaninsight.com/2023/01/25/concerns-grow-about-albanian-children-missing-in-uk/
Detajet e Lajmit
January 27, 2023
389
Kategoria