Korrupsioni dhe varfëria në Shqipëri nxisin të rinjtë të dalin të votojnë!

Korrupsioni dhe varfëria në Shqipëri nxisin të rinjtë të dalin të votojnë!

Forumi i Demokracisë Tiranë çon shqetësimin se gjendja politike në vend vendos në rrezik serioz proceset dhe institucionet demokratike në vend

Tiranë, 16 prill 2021 – Forumi i Demokracisë Tiranë, i mbajtur për herë të parë sot, një javë para zhvillimit të zgjedhjeve parlamentare në vend, çoi shqetësimin se situata e përgjithshme politike në vend përgjatë të gjithë fushatës elektorale dhe gjuha e përdorur gjatë saj, përbëjnë një rrezik serioz për proceset demokratike, institucionet e saj dhe vetë demokracinë në Shqipëri. Pjesë e Forumit ishte edhe një panel dedikuar vetëm situatës të të rinjve në vend dhe prezantimit të Kontratës Kombëtare për Rininë.

Forumi i Demokracisë, që e bën Shqipërinë pjesë të të gjitha kryeqyteteve të botës, ku forume të tilla janë ngjarje të përvitshme shoqërore, u organizua nga CRCA/ECPAT Shqipëri në bashkëpunim të ngushtë me Shtëpinë e të Drejtave të Njeriut, Rrjetin Kombëtar për të Rinjtë në Shqipëri-ANYN dhe Koalicionin për Arsimin.

Forumi solli së bashku akademikë, publicist, shoqërinë civile, gazetarë, ambasadorë dhe të rinj, për të diskutuar mbi gjendjen e sistemit demokratik në vend dhe sesi zgjedhet parlamentare dhe fushata elektorale mund të ndikojnë në forcimin apo goditjen e saj.

Zgjedhjet Parlamentare të 25 Prillit, renditen si ndër më të rëndësishmet për Shqipërinë, pasi nëse ato klasifikohen si demokratike dhe të pakontestueshme, do ti krijojnë hapësirat drejt rrugës së hapjes së negociatave të Bashkimit Europian me vendin tonë.

“Në Shqipëri demokracia është e sulmuar nga elitat politike dhe ekonomike, duke e vendosur vendin në një pikëpyetje të madhe: Po nëse zgjedhjet nuk i plotësojnë standartet demokratike, pra nuk janë të lira e të ndershme, çfarë do të ndodhë? Kush është kursi që do të marrë vendi? A do të jemi më kërkues të anëtarësisë për në BE apo do të kërkojmë miq e mbështetës diku gjetkë?” – tha Altin Hazizaj, moderator dhe bashkë-organizator i Forumit.

Forumi gjithashtu diskutoi mbi situatën e vështirë të medias në Shqipëri, duke ngritur shqetësimin në lidhje me sulmet e vazhdueshme ndaj mediave dhe gazetarëve që cojnë pikëpyetje mbi punën e Qeverisë apo zyrtarëve të saj.

Ndërkaq, në pjesën e dytë të Forumit u bënë publike rezultatet e Anketës Kombëtare të të Rinjve në Shqipëri, e përgatitur nga Rrjeti Kombëtar për të Rinjtë në Shqipëri (ANYN). Rezulatet e anketës janë përfshirë në "Kontratën Rinore Kombëtare" që kasi qëllim të paraqesë kërkesat, pritshmëritë dhe zërin e të rinjve te partitë poitike në zgjedhje, politikanët dhe vendimarrësit kudo në Shqipëri!

Sipas Anketës 92% e të rinjve në Shqipëri e konsiderojnë korrupsionin në nivele tepër të larta, duke konsideruar si fajtorë kryesorë administratën publike shqiptare, ministritë dhe bashkitë.

Rreth 58 % e të rinjve deklarojnë se do të dalin të votojnë për shkak të kushteve në të cilat ndodhet vendi. Migrimi dhe dëshira për t’u larguar në një vend tjetër vijon të mbetet te të rinjtë një prej çështjeve më shqetësuese për ta. Thuajse 90% e të rinjve që u bënë pjesë e anketës shprehen se dëshirojnë të largohen nga Shqipëria.

Ndërsa përsa i përket partive dhe politikës, të rinjtë janë tërësisht të vetëdijshmë se partitë i përdorin ata vetëm gjatë fushatave elektorale.  Të rinjtë shprehen në anketë se ata i shohin përfaqësuesit e partive vetëm në fushata në masën 56.4%. Ndërsa 81% e tyre në mbarë vendin, janë shprehur se Qeveria Shqiptare nuk ka bërë asgjë për të reduktuar nivelin e lartë të papunësisë së të rinjve në Shqipëri.

Kontrata Kombëtare Rinore tashmë është kthyer në një traditë për CRCA dhe ANYN, pasi fokusohet në informimin dhe avokimin me partitë politike dhe të zgjedhurit në Kuvend për të adresuar sa më drejtë në programet e tyre, jo vetëm problemet e të rinjve, por edhe zgjidhjet e propozuara prej tyre.

 

Për më shumë informacion, kontaktoni:.

 

Altin Hazizaj                                                                   Ervjola Osmanaj

CRCA/ECPAT Shqipëri                                                 ANYN Shqipëri

crca@crca.al                                                                  info@anyn.al

 

 

Donors and Partners

          

Web Design & Development by: WWW.FIT.AL